PIZZA Z FIGAMI, SZYNKĄ DŁUGODOJRZEWAJĄCĄ I KOZIM SEREM

Na dworze paskudnie. Pada, wieje i generalnie nie chce się nawet nos za drzwi wychylić. Na poprawę klimatu muszę przygotować coś fajnego na obiad. Szybki przegląd lodówki i wybór padł na pizzę. Dzisiaj trochę w innej odsłonie z figami i kozim serem. Słona szynka będzie przełamywać słodycz owoców, a rozpływający się ser ze specyficzną nutką jaki ma kozi ser dopełni miks smaków i aromatów.
Do dzieła:

SKŁADNIKI NA CIASTO ( 2 średnie pizze):

1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
ok 2 szklanek mąki pszennej ( chlebowej typ 650)
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta cukru

SKŁADNIKI NA NADZIENIE
16 plastrów szynki długodojrzewającej
4 figi
15 dag sera koziego
15 dag mozzarelli
sos pomidorowy można użyć dobrego ketchupu
roszponka lub rukola do ozdoby

sos czosnkowy ( średni kubek jogurtu typu grackiego, 2 ząbki czosnku, szczypta soli, troszkę pieprzu)
ketchup

Mleko, wodę i olej podgrzewamy tak aby płyn był ciepły ale nie gorący. Dodajemy sól, cukier i drożdże, mieszamy. Dodajemy mąkę, trochę pozostawiając do podsypywania. Wyrabiamy na stolnicy. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, ale za to  plastyczne. Dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy na półcentymetrowy okrągły placek podsypując mąką (nie nauczyłam się jeszcze kręcić pizzy w powietrzu 🙂 ).

Ciasto wykładamy na blaszce z pergaminem. Cienką warstwą smarujemy sosem, fajnie nadaje się do tego domowy ketchup przepis tutaj.  Kładziemy plasterki mozzarelli, szynkę, małe kawałki koziego sera i pokrojone figi.

Jeżeli nie lubicie przypieczonego sera warto dodać go na 10 minut przed zakończeniem pieczenia.
Nastawiamy piekarnik na 200-210 i wkładamy pizzę na 20 minut. Wkładam blachę na 2 z 5 poziomów od dołu w piekarniku. Brzegi ciasta muszą być zarumienione. Raczej nie wkładam pizz na dwóch poziomach, bo się źle dopieka.

W międzyczasie robię sos czosnkowy. Przeciskam czosnek przez praskę do jogurtu, solę, pieprzę, mieszam i po pracy.
Pokrojoną pizzę dekoruję sałatkami, podaję z domowym ketchupem, sosem czosnkowym i w zasadzie to już wszystko.

SMACZNEGO !!!

 

www.themomentsbyela.pl - PIZZA Z FIGAMI, SZYNKĄ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ I KOZIM SEREM

www.themomentsbyela.pl - PIZZA Z FIGAMI, SZYNKĄ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ I KOZIM SEREM

www.themomentsbyela.pl - PIZZA Z FIGAMI, SZYNKĄ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ I KOZIM SEREM

www.themomentsbyela.pl - PIZZA Z FIGAMI, SZYNKĄ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ I KOZIM SEREM

www.themomentsbyela.pl - PIZZA Z FIGAMI, SZYNKĄ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ I KOZIM SEREM

www.themomentsbyela.pl - PIZZA Z FIGAMI, SZYNKĄ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ I KOZIM SEREM

www.themomentsbyela.pl - PIZZA Z FIGAMI, SZYNKĄ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ I KOZIM SEREM

www.themomentsbyela.pl - PIZZA Z FIGAMI, SZYNKĄ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ I KOZIM SEREM

www.themomentsbyela.pl - PIZZA Z FIGAMI, SZYNKĄ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ I KOZIM SEREM

www.themomentsbyela.pl - PIZZA Z FIGAMI, SZYNKĄ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ I KOZIM SEREM

You may also like

34 Comments

  1. Poezja.Jutro spróbuje zrobię.Zawsze kupuje ciasto gotowe.I resztę dodatki sama wymyślam.Ale ulubione moje figi daly mi natchnienie.????Smakowita!Na pewno dobra.Dzieki!Pierwszy raz tu jestem.Pozdrawiam.????

    1. Miło mi że do mnie trafiłaś :*
      Szczerze powiedziawszy ciasto na pizze jest bardzo proste w przygotowaniu, a zapach świeżego drożdżowego ciasta bezcenne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *