CHLEBEK BANANOWY Z ŻURAWINĄ i MUSEM POMARAŃCZOWYM

Dzisiaj kolejna dawka zdrowszej wersji słodkich wypieków. Chlebek bananowy jest fajny sam, w duecie z serkiem lub domowym dżemem i chociaż z chlebem niewiele ma wspólnego to jest to fajna alternatywa dla białego pieczywa. Chlebek, a w zasadzie ciasto bananowe jest bardzo proste do zrobienia. Dzisiaj wybrałam lekko gorzką żurawinę, ale fajne są orzechy, morele czy rodzynki czy nawet pokruszona czekolada.

Zaczynamy:

SKŁADNIKI NA CISTO:

4 dojrzałe banany
3 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki miodu gryczanego
2 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oleju kokosowego
można wymienić 2 łyżki oleju na masło orzechowe
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dwie spore garści żurawiny
pomarańcza

banany kroimy w drobną kostkę i miksujemy z jogurtem , olejem i miodem. Kiedy masa bananowa uzyska gładką konsystencję dodajemy wszystkie sypkie składniki. Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem. Pieczemy 55 minut w temperaturze 190 stopni. Pomarańczę porządnie szorujemy. Obraną skórkę obgotowujemy dwukrotnie  przez 5 minut. Kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy 1/3 szklanki cukru lub 1/4 szklanki ksylitolu i sok z wyciśniętej pomarańczy. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji miodu.

SMACZNEGO !!!

 

www.themomentsbyela.pl - CHLEBEK BANANOWY

www.themomentsbyela.pl - CHLEBEK BANANOWY

www.themomentsbyela.pl - CHLEBEK BANANOWY

www.themomentsbyela.pl - CHLEBEK BANANOWY

You may also like

30 Comments

  1. Dzięki Bogu, że trafiłam na tego bloga! Taki chlebek to niebo w gębie. Idealne dla mnie połączenie smaków. Będzie pieczone 🙂 Pozdrawiam ciepło.

  2. I have to admit I’m not a huge fan of bananas but if bananas are offered in such a way I would definitely love to eat them! Thanks a lot for sharing this recipe and I hope you had a wonderful week so far.
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    http://www.dressedwithsoul.com

  3. Muszę to zrobić, bo aż się pośliniłam jak to przeczytałam. Ponadto od dłuższego czasu zalega mi w lodówce masło orzechowe, które na kanapce zwyczajnie mi nie smakuje i szukam czegoś do czego mogę je wykorzystać a tu proszę – wszystkie składniki w domu mam + jeszcze można wykorzystać masło orzechowe. Idealnie <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *